Vintervollen, 7372 Glåmos

UTE I NATUREN

Hundekjeks 

 DETTE SKJER I 2018

 

Mandag 16. april: Bjørkesaft seminar med Bjørg Inger Ryalen

Lørdag-søndag 8-9. september: Soppkurs med Ingjerd Beate Larsen

 

Vi er stolt over vårt nærmiljø og synes vi er heldig som bor i et område med så mange gode turmuligheter. Vi har hatt stor glede av å være ute i naturen eller i vår egen hage sammen med kyndige mennesker som kan fortelle oss mer om naturen omkring oss. Under kan du lese om aktiviteter vi har hatt tidligere..

 

*     *     *

 

Soppkurs 2016

For noen innebær en 'sopptur' leting etter kantareller - muligens piggsopp og steinsopp - eller kanskje ikke en gang disse. Mens noen kan identifisere flere sorter, tør ikke andre å plukke sopp i det hele tatt. I vårt distrikt finnes det rikelig med gode matsopp som kan trygt spises - men det er viktig å vite hva man skal se etter, hvordan å sanke og forberede 'fangsten' og - ikke minst - hvordan å unngå farlige varianter. I september 2016 fikk vi besøk av soppkyndige, Ingjerd Beate Larsen, som veiledet stor gruppe av meget interesserte entusiaster både inne og ute:

    Vanessasopp sopplave

Geologitur 2014

I Rugldal-området, nord for Glåmos, finnes det klare spor og former etter nedsmeltingen av innlandsisen for 10 000 år siden, bare man vet hva man ser etter!

Første søndag i juni 2014 inviterte Fjøsakademiet til en hyggelig og lærerrik tur fra Rugldal til Mugg. Vår guide var Knut Wolden fra Norges geologiske undersøkelse (NGU), som la inn korte pauser underveis for å fortelle oss om geologi, istidsspor, landskapsutvikling, berggrunnen og malmer i Norgruvefeltet.

Turen startet fra parkeringsplassen på Rugldalen kl.10:00. Været var helt fantastiske og vi satte i solveggen ved Muggruva for å spise matpakken rundt kl13:00. Deretter valgte de fleste av de 28 i gruppen å forlenge dagen med ytterligere noen timer for å nyte sola og det gode selskapet mens vi gikk over villmarken og hørte mer, både fra Knut og fra andre kunnskapsrike turfølgere. 

Knut1Mugg1Mugg2Mugg3

Botanisk vandring 2013

I juli, inviterte Fjøsakademiet til en 'botanisk vandring' i Vintervollia. Turen ble ledet av Bjørg Inger Ryalen, som hadde tidligere vært på befaring for å plukke ut et velegnet område.

Turen startet fra gårdsplassen på Vintervollen. Deltakerne hadde fått beskjed om å ha med seg niste og passende fottøy. Dette viste seg å være gummistøvler - men den gode stemningen ble ikke dempet av litt regn! Fjøsakademiet bidro med kaffe og kake.

Bjørg Inger Ryalen er tidligpensjonert bonde fra Hodalen og har i flere år drevet med guidede turermed kano og til fots 'Hodalsturen'. På søndag 14.juli ledet hun en botanisk vandring på Glåmos, med fokus på naturen, geologi, istidsspor, botanikk, folkemedisinske-plantebruk, myter og kulturhistorie: emner som Bjørg Inger har utdanningsbakgrunn i.

KjellBot1
Bot2BjørgInger

Hage- og plante- kvelder 2013

Den første kvelden (21.mars) fokuserte vi på inneplanter. Hvilke å velge til hus og hytte, hvorfor din plante døde, gjødsling, hvordan og når å potte om, hvilke planter er farlig for kjæledyr, m.m. Kursholder, som med alle våre planteseminarer i 2013 var med sprudlende Gunn Heidi Kvernrød fra Atelier Fjellpryd på Røros. 

Urter i potter, urter i bedd, urter tll mat, urter til helse, urter til pryd, urter til glede.. Den 11.april, fikk vi nyttige tips om hvordan å få 'ferdig' urterplanter til å trives og vi sådde i melkekartonger.. I pausen ble det servert Fjøsakademiets hjemmelaget suppe og urtebrød i hovedhuset.

23.mai var den siste i vårens serie med hagekvelder - og den mest populære. Et 20-talls mennesker fant såvidt plass i Fjøsakademiets lille klasserom en nokså kjølig og grått maikveld for å høre hva vi kunne gjøre nå for å sikre oss en frodig og vakre hage denne sommeren, bl.a.- å etablere blomsterbedd og grønnsakshage hvor det ikke finnes fra før.

Halvveis gjennom kvelden, tok vi en pause og trakk oss til hovedhuset hvor en vegetarisk buffet ventet. Etterpå var det bare å ta på seg jakke og gummistøvler da siste økten skulle være en praktisk omvisning - og Gunn Heidi har mange kreative og morsomme ideer for hvordan å vise frem sommerblomster.. 

Alle tidligere hagekveld-deltakere fikk innbydelse til en hagevandring hos Georgina Hicks på Gullikstad en fin augustkveld. Der fikk vi omvisning både på norsk og engelsk i denne vakre hagen, som er nærmest omkringet av trær. Mange gode tips om hvordan å lage nye blomsterbedd og ideer om å legge sten, fikk vi - og vi beundret de store, flotte delfinium,  rosene og deilige, aromatiske urter. Etterpå, koste vi oss med en felles buffet..

IMG 4645Hagestell

 '..kjempegøy..lærerik..gleder meg allerede til neste gang..'

 

Oppdatert 19.05.17

Norsk bokmål

 Følg oss på
 Facebook

Siste nyheter

Har du spørsmål?

Ta kontakt med Lindsay
på telefon 41 30 23 96
eller send e-post til:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.